Archivos mensuales: enero 2016

Alcachofa / Carxofa

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Planta del género Cynara, que se cultiva como alimento en climas templados. Parece ser que su origen se situa en el antiguo Egipto. Fueron los árabes los encargados de introducirla en la península ibérica, su cultivo se extendió por todo el mediterraneo y se cree que mejoraron las variedades y sus cualidades gastronomicas. Colonos españoles y franceses la introdujeron en el continente americano. Italia y España son los países con mayor producción de esta hortaliza, también cabe destacar Francia y países del norte de Africa.
La alcachofa es una verdura propia del invierno. Su recolección empieza en octubre siendo su mejor temporada en otoño-invierno aunque podemos encontrarlas hasta los incios de la primavera.

Cocina: Se pueden cocinar al horno, a la brasa, hervidas, al vapor, rebozadas o fritas.
Compra: Es importante seleccionar las que tengan mayor peso en proporción al tamaño. El tamaño por sí sólo no es un indicativo de calidad. Deben ser compactas, bien formadas y de color verde claro.
Con el frío, las hojas externas pueden tomar un aspecto más marrón, pero eso no afecta a la calidad.
Conservación: una vez recolectadas se recomienda mantenerlas en un lugar fresco y seco. En casa se pueden guardar una semana aproximadamente en una bolsa de plástico cerrada en la nevera. Si se cocinan tenemos dos opciones, conservarlas en la nevera y consumirlas en 24h o congelarlas durante varios meses.

Propiedades nutricionales
El componente mayoritario es el agua, seguida por los hidratos de carbono (sobretodo inulina y fibras – beneficiosas para el tránsito intestinal), proteinas y finalmente trazas de grasas.
Vitaminas destacadas: grupo B (imprescindibles en el metabolismo de los principales nutrientes, hidratos de carbono, grasas y proteinas. También juegan un papel importante en el equilibrio del sistema nervioso), vitamina A, C y E en menor cantidad.
Minerales destacados: potasio (necesario para la transmisión del impulso nervioso y en el desarrollo de la fuerza muscular, así mismo también interviene en el equilibrio del agua dentro y fuera de las células), magnesio (mineral que forma parte de huesos y dientes, contribuye a mejorar el sistema inmunológico, interviene en el buen funcionamiento de intestinos, músculos y nervios y tiene un efecto laxante suave), fósforo (este mineral también forma parte de huesos y dientes, es imprescindible para la actividad nerviosa y muecular y para el almacenamiento y la utilización de energía) y calcio (al ser de origen vegetal, el cuerpo aprovecha menos cantidad que el obtenido de los lácteos).
Las propiedades saludables de la alcachofa se deben principalmente a una serie de compuestos que a pesar de encontrarse en pequeñas cantidades tienen unos importantes efectos positivos sobre nuestro organismo:
Cinarina y cinaropicrina: responsables del sabor amargo, que tienen la capacidad de aumentar la secreción biliar. También tienen propiedades diuréticas.
Acido clorogénico: antioxidante
Esteroles: limitan la absorción intestinal del colesterol
Cinarósido: antiinflamatorio
Ácidos orgánicos (málico y cítrico, entre otros): potencian la acción de la cinarina y del cinarósido, entre otras muchas funciones.

 

Planta del gènere Cynara que es cultiva com a aliment als climes temperats. Sembla ser que el seu origen es situa a l’antic Egipte. Van ser els àrabs els encarregats d’introduïr-la a la península ibèrica, el seu cultiu es va extendre per tot el mediterrani i es creu que van millorar les varietats i les seves qualitats gastronòmiques. Colons espanyols i francesos la van introduïr al continent americà. Itàlia i Espanya són els països amb major producció d’aquesta hortalissa. També podem destacar França i els països del nord d’Àfrica.
La carxofa és una verdura pròpia de l’hivern. La seva recol·lecció comença a l’octubre, sent així la seva millor temporada a la tardor-hivern, tot i que podem trobar-les fins a principis de primavera.

Cuinat: Es poden cuinar al forn, a la brasa, bullides, al vapor, rebossades o fregides.
Compra: És important seleccionar les que tinguin el major pes en proporció al tamany. La mida per sí sola no és indicatiu de qualitat. Han de ser compactes, ben formades i de color verd clar. Amb el fred les fulles poden tenir un aspecte més marró però això no afecta a la qualitat.
Conserva: un cop recolectades es recomana mantenir-les a un lloc fresc i sec. A casa es poden guardar una setmana aproximadament dins una bossa de plàstic tancada a la nevera. Si es cuinen tenim dues opcions, conservar-les a la nevera i consumir-es en 24h o congelar-les durant mesos.

Propietats nutricionals
El component majoritari és l’aigua, seguit pels hidrats de carboni (sobretot inulina i fibres -beneficioses pel trànsit intestinal), proteïnes i finalment traces de greixos.
Vitamines destacades: grup B (imprescindibles al metabolisme dels principals nutrients), hidrats de carboni, greixos i proteïnes. També juguen un paper important en l’equilibri del sistema nerviós, vitamina A, C i E en menor quantitat.
Minerals destacats: potassi (necessari per la transmissió de l’impuls nerviós i al desenvolupament de la força muscular, així com també intervenen a l’equilibri de l’aigua dins i fora les cèl·lules), magnesi (mineral que forma part d’ossos i dents, contribueix a millorar el sistema immunològic, intervé al bon funcionament dels intestins, músculs i nervis i te un efecte laxant suau), fòsfor (aquest mineral també forma part d’ossos i dents, és imprescindible per la activitat nerviosa i mol·lecular i per l’emmagatzematge i utilització de l’energia) i calci (al ser d’origen vegetal, el cos aprofia menys quantitat que l’obtingut dels làctics).
Les propietats saludables de la carxofa es deuen principalment a una sèrie de compostos que, tot i trobar-se en petites quantitats, tenen uns importants efectes positius al nostre organisme:
Cinarina i cinaropicrina: responsables del sabor amarg, que tenen la capacitat d’augmentar la secreció biliar. També tenen propietats diurètiques.
Àcid clorogènic: antioxidant
Esterols: limiten la absorció intestinal del colesterol
Cinaròsid: antiinflamatori
Àcids orgànics (màlic i cítric, entre d’altres): potencien l’acció de la cinarina i del cinaròsid, entre d’altres moltes funcions.

Horta de l’Eixample

Burguer vegetal / Burguer vegetal

Ingredientes/ Ingredients:

Ingredientes:

- 200 gr garbanzos cocidos

- 150 gr brócoli cocido o al vapor

- 1 cebolla grande picada a dados

- 4 cucharadas de harina (mejor integral)

- 1 diente de ajo

- Perejil y especias al gusto

 

Ingredients:

- 200 gr de cigrons cuits

- 150 gr de bròcoli cuit o al vapor

- 1 ceba gran picada a daus

- 4 cullarades de farina (millor integral)

- 1 dent d’all

- Julivert i espècies al gust

Receta / Recepta:

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Ponemos los garbanzos, el  brócoli y la cebolla en un recipiente y batimos hasta obtener una masa un poco homogénea. Incorporamos el diente de ajo, el perejil o las especias y una pizca de sal. Finalmente añadimos 2 cucharadas de pan rallado para evitar que quede una masa demasiado líquida. Una vez conseguida la textura de la masa utilizamos el resto de harina para dar forma a nuestras “veguihamburguesas”, se disponen en una fuente apta para horno y se hornean unos 20 minutos o hasta que queden doradas completamente.

Espero que las disfrutéis, ¡buen provecho!

Posem els cigrons, el bròcoli i la ceba a un recipient i batim fins obtenir una massa una mica homogènia. Hi afegim el dent d’all, el julivert o les espècies i una mica de sal. Finalment afegim 2 cullarades de pa ratllat per evitar que quedi una massa massa líquida. Un cop conseguida la textura de la massa, utilitzem la resta de la farina per donar forma a les nostres “veguihamburgueses”. Les posem a una font apta per a forn i es fornejen uns 20 minuts o fins que quedin daurades completament.

Espero que les disfruteu, bon profit!

Visitad nuestra web para poder tener los vegetales que necesitáis para hacer la receta:

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Horta de l’Eixample

Montaditos de verdura con tomate y queso / “Montaditos” de verdura amb tomàquet i formatge

Ingredientes/ Ingredients:

Ingredientes para 4 personas:
- 3 calabacines
- 2 bolas de mozarella
- 4 tomates maduros
- 3 berenjenas
- Aceite de oliva virgen extra
- Albahaca
- Sal y pimienta
- Hierbas aromáticas

Ingredients per a 4 persones:

- 3 carbassons
- 2 boles de mozzarella
- 4 tomàquets madurs
- 3 albergínies
- Oli d’oliva verge extra
- Alfàbrega
- Sal i pebre
- Herbes aromàtiques

Receta / Recepta:

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Lavar y cortar los calabacines y las berenjenas en láminas largas. Colocarlas en una fuente apta para el horno previamente engrasada con aceite de oliva. Hornear hasta que estén doradas. Retirar y sazonar con una pizca de sal y hierbas aromáticas.

Cortar los tomates y la mozzarella en rodajas finas. En una fuente de horno colocar láminas de calabacín, rodajas de tomate, láminas de berenjena y por último la mozzarella. Espolvorear con hierbas provenzales y la albahaca. Podemos invertir el orden de la berenjena y el calabacín y alternar montaditos.

Finalmente rectificamos de sal y añadimos un poco de pimienta (blanca o negra según preferencias).

Calentar en horno unos minutos para que se funda la mozzarella y a disfrutar.

Buen provecho

COMENTARIO DIETETICO

Esta receta es una gran fuente de vitaminas, minerales, fibra y sustancias antioxidantes gracias a la variedad de vegetales presentes en el plato y a su combinación con la mozzarella. Esta última además nos añade un aporte importante de proteínas de buena calidad. Su contenido en hidratos de carbono y lípidos (grasas) es bajo así que se convierte en una buena opción para quienes quieran cuidar su peso, sobretodo después de los excesos de las últimas semanas ;)

Rentar i tallar els carbassons i les albergínies en làmines llargues. Col·locar-les a una font apta pel forn prèviament engreixada amb oli d’oliva. Fornejar fins que estiguin daurades. Retirar i posar-hi sal i herbes aromàtiques.

Tallar els tomàquest i la mozzarella a rondanxes fines. A una font de forn, co·locar les làmines de carbassó, rodanxes de tomàquet, les làmines d’albergínia i, per últim, la mozzarella. Espolseu amb herbes provençals i l’alfàbrega. Podem invertir l’ordre de l’albergínia i el carbassó i alternar “montaditos”.

Finalment, rectifiquem de sal i afegim una mica de pebre (blanca o negre segons preferències).

Escalfar al forn uns minuts per que es fongui la mozzarella i a disfrutar.

Bon profit

 

COMENTARI DIETÈTIC

Aquesta recepta és una gran font de vitamines, minerals, fibra i substàncies antioxidants gràcies a la varietat de vegetals presents al plat i a la seva cobinació amb la mozzarella. Aquesta última, a més, ens afegeix un aport important de proteïnes de bona qualitat. El seu contingut en hidrats de carboni i lípids (greixos) és baix així que es converteix en una bona opció pels qui vulguin cuidar el seu pes, sobretot després dels excessos de les últimes setmanes ;)

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Horta de l’Eixample